Om Swecamp
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du önskar boka boende på eller har bokat boende på för att ändra en befintlig.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se

Sök Sök

Lek med kryddor och smaksättare

jun 21
Skrivet av Camilla Rova den 21 jun 2017 kl 12:00

Vi vill äta sunt och hälsosamt, är det alltid förenligt med vad våra smaklökar är tränade att tycka om? Ingen vill ju äta tråkig mat och de klassiska smakbärarna fett, sött och salt fungerar ju alltid för att snabbt få ihop något som triggar belöningcentret…

Under Swecamps hälsohelger Health & Training Camp kommer vi leka med olika smakkombinationer under en matlagningskurs. Redan nu vill jag ge dig lite inspiration till spännande smakkombinationer och vinegretter du kan smaksätta din mat med.

riktig_mat_med_rova_2014-01-08_omslag.jpg

Lek med kryddor och smaksättare

Det är vida känt att både fett, socker och salt är två stora smakbärare och inte vill väl någon äta smaklös mat? Det är inte svårt att laga god, smakrik och nyttig mat, kanske bara lite ovant. Hemligheten ligger först och främst i att välja bra och fräscha råvaror och att våga krydda. Testa och upplev spännande smaker och smakkombinationer!

Att göra maten vi äter tilltalande och attraktiv gör förändringen både enklare och roligare. Att göra en beteendeförändring till en hälsosammare livsstil omfattar stora delar av tillvaron. Maten vi äter och hur vi tillagar den är ett av verktygen för att få pusslet komplett. Under lång tid har du haft dina matvanor med de smaker, dofter, konsistenser och portionsstorlekar som det innebär för just dig. Du har vant hela din kropp, ditt belöningscentrum och dina smaklökar vid det du stoppat i munnen. Nu handlar det mycket om att träna om smaklökarna och locka dig själv till sunda vanor. Tänk till kring vad just du behöver för att göra den här förändringen så njutningsfull som du vill att den ska vara, det är enda sättet att få hållbara bestående vanor som du kan fortsätta njuta av resten av livet. Jag vill att livet ska vara gott att leva utan en massa förbud, tvång och måsten, eller vad tycker du? 

En bra start kan vara att börja experimentera och leka med olika smaksättare som exempelvis:

  • Använd gärna färska kryddor som vitlök, ingefära, pepparrot, chili, citron och citrongräs.
  • Färska örter är fantastiskt att krydda med, lek med persilja, rosmarin, basilika, citronmeliss, mynta, koriander och timjan.
  • Med osötad dijonsenap kan du göra en god vinägrett eller en kall yoghurtsås, med en liten sked dijon ger du en extra touch till grytan utan att senapssmaken tar överhand.
  • Andra bra smaksättare kan vara, ansjovis, currypasta, soja, kapris, tomatpuré, oliver, soltorkade tomater (vacuumpackade), fisksås, syrade grönsaker, sambal oelek, tomatpuré och tabasco.
  • Prova använda torkade kryddor som kanel, kardemumma, spiskummin, korianderfrön i maten, det ger orientalisk touch.
  • Använd grönsaker som krydda, idag har vi en stor tillgång av färska grönsaker året om. Fänkål ger exempelvis en fantastik smakbrytning, både rå i salladen eller tillagad i soppan och i woken. Tänk också på den ökade förbränning du uppnår genom att äta lite hetare och mer kryddig mat.

Harmoni och balans

Att laga mat är lite som att vara ljudtekniker. Som ljudtekniker är ditt jobb att skapa en harmoni i ljudbilden. Du efterstävar en balans mellan bas, mellanregister och diskant. Du lyssnar efter djup, eko och rymd för att få till den perfekta upplevelsen av en konsert. När du lagar mat skapar du också en upplevelse där du eftersträvar en balans mellan olika smaker. De grundsmaker vi har att leka med är sött, surt, salt, beskt och umami.

IMG_0280-27.jpg 

Här är förslag på olika smaksättningar du kan variera din vinegrette med

- Dijonsenap, vitlök, franska örter och timjan.

- Tomatpuré, vitlök, soja och basilika.

- Lime och sambal oelek.

- Pepparrot, dill och citron.

- Ingefära och chili.

- Apelsin, saffran och chili.

 

Sött med sting

Apelsin och sambal med en touch av saffran

1 dl olja

2 msk äppelscidervinäger

1 apelsin

½ kuvert safran

1 tsk sambal oelek

Salt och peppar

  • Skär av skalet på apelsinen, pressa ur saften och finhacka köttet, blanda med olja, vinäger, sambal oelek, och saffran. Smaka av med salt och peppar.

Tips: servera till kokta svartrötter, bladspenat och annat gott

 

Mustigt och fylligt

Tomat och basilika essens

1 dl oliv el rapsolja

4 msk rödvinsvinäger

2 msk tomatpuré

2 msk soya

2 msk torkad basilika

1-2 vitlöksklyfta

Örtsalt och peppar

  • Blanda olja, vinäger, tomatpuré, soya, basilika och pressad vitlök.

Tips: servera med mathavre, mango, ruccola, lök

 

Skarp och aromatisk

Dijonaise

1 dl olja

1 msk äppelcidervinäger

2 msk dijonsenap

2 tsk dragon

1 tsk timjan

1 vitlöksklyfta

Vatten

  • Blanda dijonsenap med pressad vitlök, örter, olja och vinäger, vatten efter önskad konsistens

Tips: servera till kokta, ljumna rotfrukter, kapris och lök

 

Ur E-kokboken ”Riktig mat med Rova – mätt och lätt” och onlineprogrammet Familjehälsan Av Camilla Rova 

Läs mer och anmäl dig till Health & Training Camp 2017 här!

Läs mer och anmäl dig till Health & Training Camp Senior 2017 här!

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg